Γνωρίζοντας τη ρινοπλαστική

Κάθε χρόνο, μισό εκατομύριο άνθρωποι αναζητούν συμβουλή σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας, που έχει η μύτη τους. Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τη μύτη, με την οποία γεννήθηκαν ή με τον τρόπο που εκείνη έχει διαμορφωθεί με τα χρόνια. Για κάποιους άλλους, ένας τραυματισμός μπορεί να έχει παραμορφώσει τη μύτη τους, ενώ άλλοι, απλά αναζητούν κάποια βελτίωση στην αναπνοή τους. Το σχήμα και το μέγεθος της μύτης παίζει καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση ενός ανθρώπου, καθώς καταλαμβάνει κεντρικό σημείο στο πρόσωπο.

rhinoplasty2

Αντίληψη της χειρουργικής επέμβασης

Ο όρος «ρινοπλαστική» προέρχεται από ένα γερμανικό όρο, που σημαίνει “αλλάζοντας το σχήμα της μύτης”. Η τεχνική περιλαμβάνει αρχικά, πρόσβαση στο κόκκαλο και το χόνδρο, που υποστηρίζει τη μύτη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τομών, που γίνονται μέσα στη μύτη, όπου και γίνονται ορατά. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τομή γίνεται στην περιοχή του δέρματος, που διαχωρίζει τα ρουθούνια.  Στη συνέχεια, το βαθύτερο κόκκαλο και ο χόνδρος μειώνονται, αυξάνονται ή αναμορφώνονται, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας νέος σχηματισμός. Για παράδειγμα, αν η άκρη της μύτης είναι πολύ μεγάλη, η επέμβαση μπορεί να σκάχει το χόνδρο της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να μειωθεί το μέγεθος. Αν η γέφυρα της μύτης προεξέχει, η προεξοχή αυτή μειώνεται για να επιτευχθεί ένα ένα καλύτερο προφίλ. Επίσης, αν κάποιο σημείο της μύτης είνα δυσανάλογα μικρό, η χρήση μοσχεύματος χόνδρου ή μαλακών ιστών, μπορεί να δώσει μια αρμονία στο σχήμα. Οι γωνίες της μύτης, σε σχέση με το άνω χείλος ή το μέτωπο, μπορούν επίσης να μετασχηματιστούν, σμιλεύοντας τη ρινική υποστήρικη του προσώπου.

Στη συνέχεια, οι ιστοί «σκεπάζουν» την καινούργια δομή και παράλληλα κλείνουν οι τομές. Ένας μικρός, πλαστικός νάρθηκας τοποθετείται εξωτερικά της μύτης, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και να διατηρηθεί το νέο σχήμα, όσο η μύτη θεραπεύεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο μαλακό, απορροφητικό υλικό, εσωτερικά της μύτης, για να διατηρηθεί μια σταθερότητα, ενόψει του αέρα που κινείται μέσω του διαφράγματος και ποου μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετηθεί ένα είδους ρινικής υποστήρικης, που επιτρέπει την μετεγχειριτική ρινική αναπνοή.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, υπάρχει το διάστημα αποθεραπείας από την αναισθησία, μέχρι ο ασθενής να είναι έτοιμος να επιστρέψει σπίτι του. Η πλειοψηφία των ασθενών δεν βιώνουν κάποιον σημαντικο πόνο, ωστόσο, αναλγητικά φάρμακα συστήνονται, σε περίπτωση κάποιας μετεγχειρητικής αδιαθεσίας. Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν περιορισμένη ρινική αναπνοή μετά την εγχείρηση, άσχετα με το αν τους έχει τοποθετηθεί νάρθηκας ή όχι. Αυτό οφείλεται στο πρήξιμο της περιοχής, το οποίο καθώς υποχωρεί, βελτιώνεται παράλληλα και η αναπνοή. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται φουσκωμένο το πρόσωπό τους, τις πρώτε μέρες, ενώ κάποιοι εμφανίζουν πρήξιμο στην περιοχή γύρω από τα  μάτια.  Συνήθως, το πρήξιμο αυτό υποχωρεί μέσα σε 5-8 ημέρες. Κρύες κομπρέσες, βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και της δυσφορίας. Γενικά, απορροφήσιμα ράμματα χρησιμοποιούνται εντός της μύτης, τα οποία δε χρειάζονται αφαίρεση. Οποιαδήποτε εξωτερικά ράμματα, αφαιρούνται σε 5-8 ημέρες. Νάρθηκες και επιδέματα, επίσης αφαιρούνται, σε 5-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Είναι απαραίτηο να ακολουθηθούν οι μετεγχειρητικές συμβουλές του γιατρού. Κρατώντας το κεφάλι ανυψωμένο, μειώνουμε το πρήξιμο της περιοχής. Είναι σημαντικό να μη φυσάμε τη μύτη μας και να αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Δραστηριότητες, όπως σήκωμα βάρους, έντονη προσπάθεια, έκθεση στον ήλιο ή ό,ποιες δραστηριότητες αυξάνουν το κίνδυνο τραυματισμού, πρέπει να αποφέυγονται. Αν φοράτε γυαλιά, πρέπει να προσέχετε την πίεση, που ασκείτε στη γέφυρα της μύτης.

Ο συνεχής έλεγχος και η περιποίηση, μετά την εγχείρηση, είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία της ρινοπλαστικής. Οτιδήποτε κρίνει ο ασθενής ανησυχητικό, όπως έντονη αιμοραγία, αναπάντεχο πρήξιμο, πυρετό ή έντονο πόνο, θα πρέπει να το αναφέρει, άμεσα, στο γιατρό του. Είναι σημαντικό να διατηρήται συνέπεια στα μετεγχειρητικά ραντεβού με το γιατρό. Εφόσον η ανάρρωση παρακολουθείται, υπάρχουν μέθοδοι, όπως μασάζ, χρήση φυσικών σπρέι ή ακόμα και ενέσεις κορτιζόνης, που ενισχύουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Συνήθως, η ασφάλεια ενός ασθενή δεν καλύπτει επεμβάσεις κοσμητικής χειρουργικής, και γι’αυτό μια εκτενή συζήτηση με το γιατρό σας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε το κόστος και να πάρετε μια πιο συνειδητοποιημένη απόφαση.

Με σωστή ανάλυση, ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον ασθενή και τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες του πλαστικού χειρούργου, η ρινοπλαστική αποτελεί μια διαδικασία με πολλά οφέλη, για ασθενή και γιατρό.

Leave a Reply